Smarta fabriker fokuserar på smart underhåll

Hur underhållet kommer att påverkas när industrin kliver in i nästa digitaliseringsfas visar projektet ”Smarta fabriker”. På Underhåll 2018 får vi förhoppningsvis se minifabriken och demonstratorn som Göteborgs Tekniska College bygger för att visa framtidens produktion och krav på hållbarhet.

 

”Möjligheternas Värld” har länge varit en uppskattad arena där näringsliv och skola möts för att stärka svensk industri och teknik. Rätt kompetens är en avgörande faktor för företag som vill möta konkurrensen från omvärlden och utnyttja digitaliseringens möjligheter. Det inkluderar i hög grad underhållspersonalen. Nu kommer efterföljaren ”Smarta Fabriker” som premiärvisas med tillhörande utställning i Göteborg hösten 2017.

 
– Själva byggandet startar i maj och vi jobbar på högtryck med förberedelserna. Projektet är en plattform för att skapa kompetens och sprida kunskap om industriell digitalisering, säger Johan Bengtsson, övergripande projektledare, Göteborgs Tekniska College.
Miniatyrfabriken, som är mobil och flyttbar, tillverkar VR-glasögon av kartong där besökarens smartphone spelar upp VR-innehållet genom projektets app. Den automatiserade fabriksprocessen är uppdelad i två parallella flöden; kartongbearbetning och leverans av linser.

 

– På underhållsmässan kommer vi naturligtvis att lyfta frågor runt underhåll och integrerad hållbarhet, till exempel hur man använder digital produktionsdata för att skapa analyser så att underhållet kan optimeras. Digitaliseringens möjligheter och kompetens är nyckelfrågor i framtidens industriutveckling, förklarar Johan Bengtsson.

”Smarta fabriker” upptar drygt 100 kvadratmeter monteryta och kommer att köras och demonstreras av elever från Göteborgs Tekniska College.
Ett parallellprojekt till ”Smarta fabriker” är Vinnovas projekt ”E-Dig” som också syftar till att utveckla en samlad, flexibel, digital kunskapsplattform för att höja digitaliseringskompetensen i svensk industri.