SSAB mässdebuterar med Hardox-sortimentet

Ståljätten SSAB:s avdelning Hardox Wearparts har mässpremiär på Underhåll 2018. När eftermarknaden växer är underhåll ett sätt att stärka relationen till slutkunden, förklarar Kent Norling, ware service manager, Hardox WareParts.



Svensk stålindustri har fortfarande en stark ställning på världsmarknaden. I Sverige är SSAB:s stålproduktion koncentrerad till Luleå och Oxelösund. Ett av leverantörens många välkända varumärken är slitplåten Hardox, som är ett hårt och segt abrasionståligt stål som håller för tungt slitage. Kvaliteten har bland annat visat sig fungera bra som lastbärande del i kundspecifika reservdelskomponenter och slitdelar i skopor, dumprar, matarverk, krossar, med mera.
Applikationerna produceras och säljs genom ett nätverk av fristående och SSAB-ägda företag i Hardox Wearparts som har över 280 servicecenters i 65 länder. I organisationen ingår ett världsomspännande nätverk med 300 medlemmar som utbildar sig om den nya marknaden
– Vår eftermarknad har vuxit starkt och miljötänket genomsyrar beslut i alla verksamheter. Att reparera och underhålla är inte bara ett sätt att spara pengar utan även en aktiv miljöåtgärd, säger Kent Norling.

Stålindustrin har under årens lopp genomgått stora förändringar med minskad efterfrågan, sjunkande priser och ökad konkurrens.
– Kina har idag värdens modernaste anläggningar men de har svårt att köra dem. Vi som varit etablerade på marknaden länge vet att de lär sig. Frågan är bara hur snabbt.
– Vi försöker mota Olle i grind genom att fortsätta tillverka kvalitetsprodukter och utveckla nya marknader. Hardox 600 är väldens hårdaste slitstål. Och våra reservdelar når slutkunden genom underhållet. Därför ställer vi ut på mässan. Förhoppningsvis hittar vi nya kunder där, säger Kent Norling.

På Underhåll 2018 ställer Hardox Wareparts ut i en 60 kvadratmeter stor monter i två moduler på var sin sida av en gång.
– Det kommer att bli en mötesplats. Och så kommer vi att visa exempel på reservdelar som inte är alltför stora. Stål är ju, som sagt, ganska tungt, skrattar Kent Norling.

Om Hardox Wareparts
Bildades: 2000.
Huvudkontor: Stockholm.
Vd: Greorie Paternty.
Anställda: Cirka 75 personer.
Produktionsorter: Plåt tillverkas i Öxelösund, Raahe (Finland) samt Montpelier och Mobile (USA).
Servicecenters: 280 centers i 65 länder över hela världen.

Verksamhet: Tillverkning av slitdelar för tung industri.