Personligt skydd och industriell säkerhet – en inblick i branschen

Branschföreningen för personlig skyddsutrustning i Norden, Nordic Safety Association (NSA) har ett nytt samarbete med Underhållsmässan kring områdena personligt skydd och industriell säkerhet. Bland annat kommer NSA anordna flera intressanta case på Teknikscenen i ämnet på Underhållsmässan 2018.

Vi fick en pratstund med NSAs VD Matts Spångberg om trender och utmaningar i branschen.

Vad ser du i din position för tydliga trender inom personligt skydd och industriell säkerhet?

Tydligaste trenden som Matts ser är att större företag utgår ifrån att appellera på känslor istället för lagen om arbetsskydd som det primära.

– Att anspela på att du skall använda personligt skydd för din familjs skull, för att du skall komma hem varje dag. Man anspelar mer på det personliga ansvaret och sätter ljuset på människan istället för lagstiftaren. Det är förmodligen mer effektivt och du kan relatera till det, säger Matts.

Matts berättar att till exempel Sandvik arbetar så här och ett konkret exempel på vägarbeten så använder man fartskyltar som säger ”Emils pappa jobbar här så sänk farten”. Fler och fler aktörer, menar Matts tar denna ställning och anspelar på det mänskliga för att öka användandet och effekten av skyddsutrustning

– En annan trend på skyddskläder och skyddsskor är att man satsar mer på design och färg. Det har blivit snyggare arbetskläder och skyddskläder som många kan tänka sig att använda även vid sidan om jobbet. Det ökar användningen och stärker givetvis också varumärket, säger Matts.

Överlag menar Matts att leverantörerna på marknaden försöker tillverka utrustning som är bättre designad och trevligare för att fler skall använda dem. Det går åt hållet att det skall vara häftigt att använda skyddsutrustning på jobbet. Utvecklade produkter såsom specialdesignade hörselskydd med integrerad musik både kommersiellt och på industrisidan där man kan skära bort vissa ljud. Till exempel kan du höra när kollegan pratar medan övrigt ljud i fabriken sållas bort, berättar Matts.

 

Vilka är de största utmaningarna inom personligt skydd och industriell säkerhet på dagens arbetsplatser?

– Det kommer en ny EU-förordning inom PPE, Personal Protection Equipment, som kommer ställa nya typer av krav på arbetsgivarna.

– Den innebär i stora drag att man i första hand utgår ifrån arbetet som skall utföras och hur de arbetsuppgifterna utförs istället för att primärt kolla på arbetsmiljön. Konsekvensen blir att det är fler delar du som arbetsgivare måste göra och ha koll på, berättar Matts.

Vidare kan man titta på varför arbetsskador inträffar. Ofta handlar det om att man har bråttom – man skall bara in och göra en liten sak och tar då inte ta på sig skyddsutrustningen, menar Matts.

– Jag tror den stora utmaningen för arbetsgivarna är att de ständigt måste arbeta för att få alla att använda skyddsutrustning i alla lägen och kontinuerligt säkerställa att det efterlevs. Det är ett långsiktigt arbete och jag tror på strategin att appellera på känslor och det mänskliga i första hand, säger Matts.

Det är arbetsgivarens ansvar att efterleva de förordningar som finns och skapa en sund syn på industriell säkerhet och användandet av skyddsutrustning. Ibland är det väldigt komplext eftersom det används en stor del underentreprenörer inom många branscher, exempelvis inom byggbranschen.

– Men jag upplever att det hos arbetsgivarna i Norden är en väldigt prioriterad fråga som man arbetar aktivt med. I Sverige ligger vi långt fram, berättar Matts.

Varför skall man komma och lyssna på ert scenprogram på Underhållsmässan 2018? Vad kan man ta med sig för kunskap och tips tillbaka till sin verksamhet?

– Vi kommer bland annat prata om den nya EU-förordningen inom PPE och vad den får för konsekvenser i Sverige samt hur man kan utveckla och förbättra sitt arbete med personligt skydd och industriell säkerhet i rollen som arbetsgivare, berättar Matts.

Vidare berättar Matts att de kommer bjuda in flera företag som delar sin best practice på hur de arbetar framgångsrikt med personligt skydd och industriell säkerhet inom olika delar av industrin – produktion, process/automation, bygg och läkemedel.