Chalmers satsar på Underhållsmässan

På Underhåll 2018 finns Chalmers på plats med en egen monter där de kommer ha fyra olika demonstatorer som visar exempel på digitalisering av underhåll, automation och produktionssystem.

Vi har pratat med Anders Skoogh som är Docent på institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers i Göteborg om deras medverkan på Underhållsmässan. Anders leder en forskargrupp inom underhåll och är ansvarig för Chalmers masterprogram inom Production Engineering.

–          Digitaliseringen är identifierad i många länder som en viktig möjliggörare för att skapa konkurrenskraftig produktion. Vi på Chalmers har sedan flera år tillbaka tagit en ledande roll i Sverige. Vi vill med hjälp av forskning, utbildning och innovation hjälpa företag att implementera olika digitala lösningarna i sina organisationer.

 

Vad är anledningen till att ni väljer att ställa ut på Underhåll 2018?

–          Vi tycker att mässan är en bra arena att träffa företag och människor som vi annars inte når. För att vi ska kunna ligga i framkant behöver vi ta del av vad industriföretagen upplever som sina största utmaningar och hur vi tillsammans kan jobba för att hitta lösningar. Det finns även mycket kunskap hos företagen, som har nya innovationer och tillvägagångssätt som vi kan lära av. Utbytet som sker åt båda håll är otroligt bra och vi hoppas hitta nya samarbetspartners för kommande forskningsprojekt.

 

Med sitt projekt SMASh är Chalmers mål att möjliggöra digitalisering av underhåll i tillverkningsindustrin. Projektet ska utveckla ett verktyg för benchmarking av Smart Maintenance inom och mellan företag.

–          Det är en stor hjälp för företag att de med hjälp av SMASh kan jämföra sig med andra företag i branschen. De kan se vad andra gör/gjort och vad som skulle passa deras organisation bäst.

–          Underhållsmässan är även en bra mötesplats för att träffa företag och höra deras behov inom framtida kompetens. På så sätt kan vi säkra att Chalmers grundprogram och industriella utbildningar uppfyller de förväntningar som finns hos arbetsgivarna.