”The winner takes it all”

Utvecklingen av digitaliserat underhåll följer en sinuskurva.
– Det går upp och det går ner. Ungefär som en svan som lyfter från vattenytan, säger Anders Källström på Sustainability Circle.
– Den flaxar och plaskar och har sig. Sedan får den plötsligt luft under vingarna – och då sätter det fart!

Enligt Anders Källström, en av huvudtalarna på Underhållsmässan 2018, plaskar inte svanen så mycket längre:
– Nej, nu börjar det bli allt ovanligare att vingarna slår i vattnet…
Han understryker att industriella omställningar idag går mycket snabbare än vad den t ex gjorde på 1900-talet:
– På den tiden plaskades det i decennier. Idag funderar företagsledningarna en kort period. Och är tanken rätt så är den rätt. Sedan skrider man till verket. Det ser vi idag väldigt många konkreta exempel på.

Anders är ordförande i Sustainability Circle, en tankesmedja för industrin med ett 60-tal anslutna företag. Målet är industriell hållbarhet. Och medlet är digitaliserat underhåll, Smart Maintenance.
Begreppet är nytt. Det föddes våren 2015, i samarbete mellan Sustainability Circle och Chalmers.
– Det var i andan av IoT, Internet of Things, som alla pratade om då. Och vi presenterade det för första gången på Underhåll 2016, berättar Anders.
Mycket har hänt sedan dess. På Underhåll 2018 berättar Anders om den spännande utvecklingen under rubriken ”Smart Maintenance – en strategisk nyckelfunktion”.

– Idag jobbar vi enligt två linjer: den ena är Smart Maintenance Technologies, det vill säga hård- och mjukvara. Den andra är Smart Maintenance Management, alltså ledarskap.
– Multiplicerar du de två får du, enkelt uttryckt, resultatet: industriell hållbarhet.
Med det avser han företag som håller – ekonomiskt, tekniskt och socialt. Det ena hänger ihop med det andra: är man inte hållbar ekonomiskt är man det inte heller tekniskt eller socialt. Och vice versa.
– Hållbar teknik och hållbara människor skapar en hållbar ekonomi. Svårare än så är det inte, säger Anders.

Han menar att Smart Maintenance befriar människor från repetitiva arbetsuppgifter.
– Allt som är repetitivt kommer att kunna tas över av digital teknik som jobbar 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Den blir inte sjuk, den wabbar inte, den går inte på kurs. Den går inte ens på toaletten.

Enligt honom kommer företag som satsar på digitalt underhåll att kunna producera enormt mycket, jämfört med de som är sena med digitaliseringen.
Han hänvisar till forskare som bedömer att de förstnämnda företagen kommer att slå ut de sistnämnda, just genom att de får ett tekniskt och marknadsmässigt försprång.
– Då får vi med andra ord det klassiska scenario, som vi upplevt så många gånger genom historien: ”the winner takes it all”.