Ny seminariesatsning på Underhåll: ”Skyddsombuden behöver stöttas”

Skyddsombuden, oavsett bransch, är en utsatt grupp. Hot, våld och trakasserier tillhör vardagen. Behovet av stöd, samverkan och fortbildning blir allt större.
– Just därför är det här ett jättebra initiativ, säger Conny Lundberg på IF Metall, samarbetspartner i en helt ny satsning på Underhållsmässan den 13-16 mars.

Conny LundbergPå Underhållsmässan 14 mars är det alltså premiär för en speciell seminariedag, riktad till landets skyddsombud. Conny Lundberg, ombudsman på IF Metall med 12 000 skyddsombud, hoppas att den ska bli återkommande.

– Vårt skäl att samarbeta i den här satsningen är väldigt enkelt: vi vill skapa så många utbildningstillfällen som möjligt för våra skyddsombud, säger han.

Medan mässan vänder sig till alla branscher med behov av underhåll vänder sig seminariedagen på samma sätt till alla skyddsombud, oavsett bransch.

– Det gör den särskilt spännande, menar Conny.
– Programmet ser mycket intressant ut, det spänner över arbetsmiljöns alla fält. Och det behövs verkligen en plats där skyddsombud från olika branscher kan träffas, utbyta erfarenheter och lära av varandra.

Han betonar att alla skyddsombud har en gemensam lagstiftning att arbeta efter, i första hand Arbetsmiljölagen. Och att alla stöter på liknande problem, inte minst när det gäller den psykosociala miljön.

– Alla skyddsombud, både män och kvinnor, har en väldigt utsatt roll och får själva ta emot mycket hot och kränkningar, konstaterar han.

Dramatisk ökning
För ett år sedan lät LO göra en enkät, utförd av SCB, bland 7 680 skyddsombud i olika branscher. Var tionde skyddsombud upplevde att arbetsgivaren motarbetade dem, en dramatisk ökning (+40%) sedan 2012.

428 skyddsombud, sex procent av de svarande, uppgav att de blivit utsatta för hot eller våld under det senaste året. Dubbelt så många hade blivit utsatta för trakasserier och nästan var tredje, 32 procent, hade hindrats i sitt uppdrag.

Då handlar det t ex om att skyddsombud inte kallas till möten, inte får vara med vid planering av förändringar, inte informeras om tillbud och arbetsskador. Högst andel hindrade skyddsombud hade Transport (46%).

Trakasserier – som kan vara alltifrån tråkningar och förtal till sämre löneutveckling, sämre arbetsuppgifter och sämre scheman – var vanligast inom Hotell- och restaurangfacket, HRF (19%)

– Siffrorna visar att många vill tysta skyddsombuden. Samtidigt vill de flesta drabbade inte driva sina fall vidare av rädsla för sämre villkor eller för att förlora jobbet, säger Conny Lundberg.
– Därför vill vi lägga krut på att stötta skyddsombuden på en massa olika sätt, bl a med stärkta nätverk och utbildningssatsningar som den i Göteborg.

Flera frågor i fokus
Ett helt spektrum av frågor tas upp under seminariedagen: Den psykosociala arbetsmiljön fokuseras t ex av Kristina Bähr, specialistläkare och professionell coach. Angelika Lang, IF Metall, tar upp vibrationsskador, problem och lösningar.

AnnSofie Kero, Arbetsmiljöverket, talar om nya förordningar och arbetsmiljöansvar medan Sandra Mattsson, Chalmers, analyserar digitaliseringens påverkan på morgondagens arbetsmiljö.

Inspirationsföreläsare är stjärnkocken Gustav Trädgårdh, som belyser sambandet mellan mat och hälsa, och den brännskadade brandmannen Lasse Gustavson, som bland annat talar om varje människas personliga ansvar.

Läs mer om seminariedagen för skyddsombud här »