Additiv tillverkning – en av framtidens viktiga kompetenser

Utvecklingen av additiv tillverkning går rasande fort och möjligheterna är enorma inom både produktion och underhåll. Men riktigt intressant blir tekniken först när den kopplas ihop med övrig digital utveckling menar 3D-experten Märtha Rehnberg.

Till skillnad från gamla tekniker, som ofta har en linjär utveckling, förändras den digitala tekniken exponentiellt. Det utvecklas långsamt i början för att sedan ta fart överraskande snabbt. Så var det även för additiv tillverkning, eller 3D-printteknik.

– Det stod rätt så stilla inom 3D de första 20 åren. Men för 10–15 år sedan var den underliggande datakraften tillräckligt utvecklad och det förbättrade både hastighet och kvalitet. Priserna började falla och många patent gick ut, vilket gjorde det möjligt för nya spelare att komma in. Industrier började utveckla tekniken själva vilket skapade mycket innovation och nu går det väldigt fort, berättar Märtha Rehnberg som är nationalekonom, expert på 3D-teknik och som driver konsultbyrån DareDisrupt.

3D är ingen isolerad ö
Hon menar att 3D-printtekniken inte kan ses som en isolerad ö. Det är först när den korsas med annan teknik, som till exempel AI, robotar eller drönare, som det blir riktigt spännande.

– Industrin har inte råd att inte tänka smart kring produktion och underhåll. Det är oerhört viktigt att förstå hur de olika digitala teknikerna utvecklas och hur de kan användas tillsammans. Ofta försöker man stoppa in 3D tillsammans med gammal teknik, men ny teknik kräver andra regler och helt nya kompetenser, säger Märtha Rehnberg.

För att kunna utnyttja den digitala utvecklingen måste man alltså förstå den. Märtha Rehnberg kallar det för teknologisk intuition och hon menar att det även är viktigt med kunskap om naturen och hur den bygger sina produkter.

– Det är konstigt att vi inte pratar mer biologi! Dagens AI-verktyg inom design bygger faktiskt på naturregler, i produktionen tar vi ju material från naturen och inom 3D-printing gör man produkter på samma sätt som naturen växer.

Banar vägen för nya material
Tvärt emot konventionella metoder, där man ofta skalar bort material från ett större stycke för att få fram en slutprodukt, bygger 3D-printtekniken på att lägga till lager efter lager. Det gör att man kan bygga oerhört komplexa strukturer, som blir mycket starkare än en traditionellt tillverkad produkt. Tekniken är också mer resurseffektiv och man kan enkelt skräddarsy komponenter utifrån specifika behov. Den banar även vägen för nya material.

– Just nu ser jag många nya kompositer, bland annat kolfiberförstärkt plast. Men i framtiden tror jag mycket på helt nya material, till exempel biomaterial som cellulosa. Sedan är det otroligt spännande att tänka på grafen och vad det skulle kunna ge för möjligheter.

Samverkan en viktig framtidsförmåga
Men för att kunna använda 3D-tekniken på bästa sätt räcker det inte med kunskap om digitaliseringen och öppenhet för nya material. Enligt Märtha Rehnberg kommer en av de viktigaste förmågorna i framtiden vara att kunna samarbeta.

– Det kan vara svårt att erkänna att många av ens tidigare regler inte gäller längre. Men se till att du vet var gränsen går för dina kompetenser – det är där du ska börja samarbeta med andra. Det kommer att kräva både mod och ödmjukhet, men samverkan är en av framtidens ”måsteskills”.

Fem fördelar med 3D-printing:

Tid och lönsamhet. Att kunna skriva ut en komponent när beställningen görs eller när en reservdel behövs minskar både ledtider och lagerhållning.

Skräddarsydda komponenter. Möjlighet att göra unika enstycksprodukter, till exempel reservdelar som inte längre tillverkas.

Hållbarhet. Det är mer resurseffektivt, då det blir mindre spill. Själva produkten blir starkare och mer hållbar och den utrustning man redan har får längre livslängd.

Nya material. När man arbetar med att lägga till lager efter lager istället för att skala bort har man möjlighet att jobba med nya och dyrare material.

Komplexa strukturer. Med 3D-printing kan man tillverka komponenter med en utformning och inre komplexitet som är omöjlig att få till genom traditionell tillverkning.

Additiv tillverkning är ett av Underhållsmässans fokusområden då mässan arrangeras 10-13 mars 2020 på Svenska Mässan i Göteborg. Märtha Rehnberg medverkar som en av talarna onsdagen den 11 mars. Mer information om Underhållsmässan och dess program hittar du här.

hämta din kostnadsfria entrébiljett här »