Tre av fem drabbas - nu förs de dolda arbetsskadorna fram i ljuset

En stor europeisk studie visar att 57 procent, alltså nästan tre av fem, av alla arbetstagare dras med belastningsskador. Frågan diskuteras sällan men på Skyddsombudsdagarna i juni 2022 sätts fokus på det omfattande arbetsmiljöproblemet.
Vi måste få till en förändring, säger Conny Lundberg på IF Metall.

 Symptomen varierar, alltifrån lätta besvär till mycket allvarliga kroniska skador. Gemensamt är att de alla kan relateras till belastningar i samband med arbetet – och de är mycket vanligare än man tidigare trott. Det dokumenterades i en brett upplagd undersökning av risker på arbetsplatser som EU-Osha, Europeiska arbetsmiljöbyrån i Bilbao, genomfört.

Anställda i 45 420 företag och organisationer i alla EU-länder samt Island, Norge, Storbritannien, Schweiz, Serbien och Nordmakedonien ingick i studien. 57 procent av dem visade sig ha arbetsrelaterade belastningsbesvär. Vanligaste symptom är ryggvärk och smärtor i övre delen av kroppen.
– Vi har ingen anledning att tro att läget i Sverige skulle vara bättre än i övriga Europa. Vi vet till exempel att belastningsbesvären är vanligt förekommande inom tillverkningsindustrin, säger Conny Lundberg, ombudsman på IF Metall.

Orsakerna kan variera, konstaterar han:
– Det kan handla om fysiskt ansträngande, repetitiva arbetsuppgifter. Eller om arbete i kyla, värme eller i bullrig miljö. Många besvär hänger samman med handintensivt arbete, som även ger belastningar på armar, axlar och nacke.

IF Metall är, tillsammans med LO, Dagens Arbete och Nordic Safety Association partners till Skyddsombudsdagarna som arrangeras av Svenska Mässan 16-17 mars 2022, i samband med Underhållsmässan. Under konferensen blir belastningsskadorna, och vad som kan göras för att minska dem, en viktig diskussionspunkt – kopplad till den kampanj, “Friska arbetsplatser belastar rätt”, som EU-Osha just nu driver över hela Europa. En del i kampanjen uppmärksammar att belastningsskador också kan ha en psykosocial bakgrund.
– Det kan handla om den press du utsätts för vid starkt styrt arbete där du inte har kontroll över din arbetsbörda. Påfrestningen ökar ytterligare om du inte kan ta en paus eller gå på toaletten när du vill eller måste, säger Conny.

Han menar att den typen av problem ofta kan avhjälpas med organisatoriska förbättringar. Till exempel genom att ha ersättare tillgängliga, lägga in pauser och rotera arbetsuppgifterna så att muskler och leder får vila. Målet måste vara ett hållbart arbetsliv, understryker han:
– Man ska kunna arbeta ett helt arbetsliv. Och kunna avsluta sitt arbetsliv och fortfarande må bra, ha ett bra liv som pensionär. Verkligheten är att många rasar ihop långt innan dess. Så ska det inte behöva vara.

De senaste två åren har arbetslivet ställts om för många, till exempel för dem som börjat jobba hemifrån. Somliga har fortsatt jobba på distans, även efter pandemin. Men den trenden gäller inte majoriteten industrianställda.
– Våra medlemmar har jobbat på som vanligt. Men deras arbetsrutiner har setts över. Handhygienen har skärpts och man håller avstånd på ett nytt sätt. I matsalarna har en del stolar tagits bort, noterar Conny.
– Det är väl det positiva som kommit ut ur pandemin: att den har förändrat sättet att tänka, både bland arbetsgivare och anställda. Det kan vi ha stor nytta av i framtiden – till exempel när säsongsinfluensorna slår till.


Skyddsombudsdagarna arrangeras av Svenska Mässan i samverkan med Nordic Safety Association, IF Metall, Dagens Arbete och LO i samband med Underhållsmässan i juni 2022 –  ett branschöverskidande forum där tekniker och beslutsfattare möter framtidens teknik och tar del av varandras erfarenheter inom smart maintenance, hållbarhet och industriell säkerhet. Mer info om både Underhållsmässan och Skyddsombudsdagarnaunderhall.se.