Stor nytta med additiv tillverkning

Stora företag som GE Aviation, Ford, Siemens och Adidas har framgångsrikt använt additiv tillverkning, eller 3d-skrivarteknik, i flera år. Tekniken hjälper dem i allt från produktutveckling till serietillverkning. I underhållsbranschen har användningen av 3d-skrivare ännu inte kommit så långt. Men potentialen är enorm. Några av de främsta vinsterna är ökad tillgänglighet, kostnadsbesparingar och möjligheten att skräddarsy komponenter för specifika behov.

Underhållsmässan fick man chansen att lära sig mer om denna spännande teknik och hur den används. I montern Additiv tillverkning samlade vi fyra utställare som hade med lösningar för utskrifter i plast eller metall, digitalisering, 3d-scanning och kvalitetssäkring.

Utställare i Additiv tillverkning-montern

3DVerkstan tillsammans med Göteborgsföretaget MLT Maskin och laserteknik visade ett komplett arbetsflöde för så kallad reverse engineering, med 3d-scanning av reservdel, CAD-design och slutligen utskrift i 3d-skrivare. I montern förklarade vi också hur digitalisering av reservdelar för digital lagerhållning ger vinster som ökad tillgänglighet och kostnadsbesparingar. De gav också tips och råd om vilken typ av utrustning och programvara man behöver för att komma igång med additiv tillverkning av reservdelar. For 3d-scanning och CAD står MLT, som är återförsäljare av Creaforms 3d-scannerlösningar, och för 3d-utskrifterna står 3DVerkstan, nordisk distributör för 3d-skrivartillverkarna Ultimaker och Formlabs.

EOS

EOS gav en överblick över industriell 3d-skrivarteknik med polymer- och metallmaterial och de fördelar som teknikerna innebär för er verksamhet. I montern fick man se prov på hur företag använder tekniken, utskriftsprover, man fick också möta EOS additiva experter som berättade mer om sina erfarenheter om potentialen med additiv tillverkningsteknik.

Siemens

Siemens är en innovativ aktör på många marknader och är pådrivande i digitaliseringen av tillverkningsteknik. Företaget visade hur de använder additiv teknik i form av industriella metall-3d-skrivare för att reparera komponenter som sitter i gasturbiner. Tekniken kallas lasersmältning, eller Selective Laser Melting. För ändamålet har företaget byggt en imponerande produktionsenhet i Finspång.