Stor nytta med additiv tillverkning

Stora företag som GE Aviation, Ford, Siemens och Adidas har framgångsrikt använt additiv tillverkning, eller 3d-skrivarteknik, i flera år. Tekniken hjälper dem i allt från produktutveckling till serietillverkning. I underhållsbranschen har användningen av 3d-skrivare ännu inte kommit så långt. Men potentialen är enorm. Några av de främsta vinsterna är ökad tillgänglighet, kostnadsbesparingar och möjligheten att skräddarsy komponenter för specifika behov.

Underhållsmässan får du chansen att lära dig mer om denna spännande teknik och hur den används. I montern Additiv tillverkning samlar vi fyra utställare som har med lösningar för utskrifter i plast eller metall, digitalisering, 3d-scanning och kvalitetssäkring.

Utställare i Additiv tillverkning-montern

3DVerkstan kommer tillsammans med Göteborgsföretaget MLT Maskin och laserteknik att visa ett komplett arbetsflöde för så kallad reverse engineering, med 3d-scanning av reservdel, CAD-design och slutligen utskrift i 3d-skrivare. I montern förklarar vi också hur digitalisering av reservdelar för digital lagerhållning ger vinster som ökad tillgänglighet och kostnadsbesparingar. De ger också tips och råd om vilken typ av utrustning och programvara man behöver för att komma igång med additiv tillverkning av reservdelar. For 3d-scanning och CAD står MLT, som är återförsäljare av Creaforms 3d-scannerlösningar, och för 3d-utskrifterna står 3DVerkstan, nordisk distributör för 3d-skrivartillverkarna Ultimaker och Formlabs.

EOS

EOS kommer att ge en överblick över industriell 3d-skrivarteknik med polymer- och metallmaterial och de fördelar som teknikerna innebär för er verksamhet. I montern ser du prov på hur företag använder tekniken, utskriftsprover, samt möter EOS additiva experter, som berättar mer om sina erfarenheter om potentialen med additiv tillverkningsteknik.

Siemens

Siemens är en innovativ aktör på många marknader och är pådrivande i digitaliseringen av tillverkningsteknik. Företaget visar hur de använder additiv teknik i form av industriella metall-3d-skrivare för att reparera komponenter som sitter i gasturbiner. Tekniken kallas lasersmältning, eller Selective Laser Melting. För ändamålet har företaget byggt en imponerande produktionsenhet i Finspång.

Additiv tillverkning hittar du i monter A01:72.

Mer om

3DVerkstan
3DVerkstan är nordisk och baltisk distributör av 3d-skrivare från Ultimaker och Formlabs, två av världens största varumärken inom segmentet professionella 3d-skrivare i desktop-utförande. Företaget har samlat en stark kompetens, som kontinuerligt testar teknik och material samt utvecklar nya produkter. En av dessa är Olsson Ruby, ett unikt, svenskutvecklat munstycke när du behöver skriva ut i abrasiva material.

MLT Maskin och laserteknik
Det Göteborgsbaserade företaget MLT Maskin och laserteknik är experter på industriell mätteknik är experter på industriell mätteknik. Med innovativa produkter, tjänster och utbildningar inom områdena: vibrationsmätning och tillståndskontroll, lasermätning och uppriktning, 3d-scanning och 3d-mätning, samt processmetrologi.

EOS
EOS är en av världens största leverantörer av industriell 3d-skrivarteknik för polymerer och metall. Det tyska företaget bildades 1989 och har idag 3d-skrivare, material och kompetens anpassade för en rad olika industrivertikaler.

Siemens
Siemens Industrial Turbomachinery AB (SIT AB) har sitt huvudkontor i Finspång i Östergötland och tillverkar och servar gasturbiner. Företaget har drygt 2800 anställda i Finspång och cirka 130 i Trollhättan. SIT AB tillhör Siemenskoncernen.