Smart underhåll i fokus: "Ryker ett robotfinger så fixar vi ett nytt!"

I projektet ”Production for future” får besökarna på Underhållsmässan 2022 en inblick i framtidens driftsäkra och hållbara industri.

Vi vill konkret visa hur digitalisering och hållbarhet hänger ihop, säger Johan Bengtsson på Göteborgs Tekniska College, GTC.

Under de senaste tolv åren har studentprojekten från GTC – Kexfabriken, Möjligheternas Värld, Smarta Fabriker – blivit stora publiksuccéer på Underhållsmässan. Nu är det dags för det allra senaste, kallat Production for future. Två minifabriker med kollaborativa robotapplikationer, byggda av studenter tillsammans med företag, visas på Underhållsmässan 2022. Där ska bland annat tillverkas minimodeller av framtidens lastbil, den eldrivna och självkörande Volvo Vera.

Volvo Group är med och finansierar projektet tillsammans med Västra Götalandsregionen och Vinnova. Partners är Ericsson, ABB och Chalmers.

I minifabrikerna tillämpas koncept och teknologier som AR (Augmented Reality), VR (Virtual Reality) och IoT (Internet of Things). Besökarna får till exempel se hur man kan lösa problem genom additiv tillverkning.

– Vi kommer att göra 3D-printade komponenter och reservdelar till våra fabriker, förklarar Johan Bengtsson, teknikutvecklingschef på GTC. Förhoppningsvis får vi lite haverier! Om vi kör sönder något, kanske ett gripfinger till roboten, kan vi tillverka ett nytt. Det hade varit kul. Vi vill gärna engagera besökarna på mässan, som är välkomna att ta del i processen.

Monterbesökarna blir guidade av ett 20-tal elever, killar och tjejer som varit med och bygga minifabrikerna. Att båda könen medverkar är ingen slump. Vid sidan av hållbarhet sätter projektet fokus just på mångfald.

– Vi vill visa att teknik är ett attraktivt yrkes-och karriärval även för tjejer och andra underrepresenterade grupper inom industrin, säger Johan. En av minifabrikerna byggdes för övrigt just för att lyfta unga kvinnliga förebilder i ett samarbete mellan 14 kvinnliga studenter.

På GTC, som drivs gemensamt av näringslivet och kommunen, bedrivs en rad tekniska utbildningar och utvecklingsprojekt på olika nivåer. En viktig drivkraft är industrins behov av kompetensförsörjning.

– Alla våra studenter, från yrkeshögskola, gymnasium och högskola, får jobb. De är attraktiva, det går väldigt bra för dem, säger Johan Bengtsson.

Han ser Underhållsmässan som en viktig kontaktyta.

– En stor vinst för våra studenter är att de växer väldigt mycket under mässan. De jobbar i montern, får prata med besökare, ta ansvar och visa sina kunskaper.

Förberedelserna börjar flera månader innan mässan.

– Vi leder in industrin i deras läroprocess, planerar vad vi ska presentera och hur vi ska agera, berättar han. Mässan är också viktig för att ungdomarna ska få ta del av den senaste tekniken inom alla fokusområden. Så för oss är Underhållsmässan en av årets verkliga höjdpunkter!

De områden som fokuseras på Underhållsmässan 2022 – Hållbart underhåll, Digitalisering, Additiv tillverkning, Industriell Säkerhet och Produktivitet – ligger helt i linje med visionerna för GTC, menar Johan:

– Vi ser till exempel digitalisering som en viktig möjliggörare, kopplat till driftsäkerhet och hållbarhet. Vilket vi också försöker visa i det här projektet.

– Jag upplever absolut att medvetandet kring dessa samband har ökat inom industrin på senare år. Men vi måste konkretisera hur drift och underhåll ska bli långsiktigt hållbart. Där finns fortfarande mycket kvar att göra.

Anna Jarnö, affärsansvarig för Underhållsmässan, välkomnar initiativet och ser positivt på det långvariga samarbetet med GTC.

– I vår roll som arrangör av mötesplatsen lägger vi stor vikt vid kompetensutveckling och vill främja samverkan mellan näringsliv och utbildningar på såväl gymnasial som akademisk nivå.

Syftet med Production for future är att visa ny teknik i sitt sammanhang. Det innebär at varje besökare har chans att få en praktisk förevisning om de senaste tekniska lösningarna både på mässgolvet och i scenprogrammet, där bland annat Göteborgs Tekniska College och Chalmers medverkar.


Underhållsmässan är norra Europas största mötesplats för driftsäkerhets- och underhållsfrågor. Ett branschöverskidande forum där tekniker och beslutsfattare inom alla led av underhållskedjan möter framtidens teknik och tar del av varandras erfarenheter. Underhållsmässan 2020 fick avbrytas pga utbrottet av Corona-pandemin i mars. Därför är mötesplatsen extra efterlängad och vi hälsar varmt välkommen till Underhåll 2022, den 15-18 mars, med fokus på bland annat smart maintenance, hållbarhet och industriell säkerhet. Mer info på underhall.se.