Sustainability Circle sköter baren på mässan: "Vad får det lov att vara?"

Tankesmedjan Sustainability Circle, som samlar tungviktarna inom svensk industri, satsar stort på Underhållsmässan 2022:

Dels på ett scenprogram, där medlemsföretag lyfter fram verkliga case. Dels på en kunskapsbar, där besökarna serveras kaffe och goda råd.
Vår ledstjärna är industriell hållbarhet, säger Henric Widén, VD.

Sustainability Circle bildades 2010 med syftet att lyfta fram underhåll som en resurs i arbetet med industriell hållbarhet. Idag har man ett 50-tal medlemmar, bland dem ABB, AstraZeneca, Ovako, SCA, SKF och Volvo Powertrain.

– Men vi samlar aktörer från en rad områden, allt från akademi till kraftbolag, trafikbolag och myndigheter, säger Henric Widén, VD för Sustainability Circle.

Som exempel nämner han Chalmers och Luleå Tekniska Universitet, E.ON, Fortum, OKG, Svenska Kraftnät, Trafikverket och Öresundsbron.

– Gemensamt för alla våra medlemmar är att de vet att vi bara kan nå en hållbar utveckling om vi använder de resurser vi redan har på ett bättre sätt. Det handlar om att se till att produktionen går när den ska, att den inte producerar dålig kvalitet och inga onödiga utsläpp eller onödigt avfall.

De som har bäst insikt i allt det, menar Henric, är de underhållsansvariga.

– Vi talar om erfarna tekniker, de verkliga nyckelaktörerna. En yrkesroll där folk stannar länge, där man vet vad som är viktigt över tid. Det krävs om man ska kunna hantera sånt som inträffar kanske vart tredje eller vart sjunde år.

Just erfarenheter från olika underhållssatsningar och problemlösningar lyfts fram i de programpunkter som Sustainability Circle håller i under Underhållsmässan. Fyra medlemsföretag berättar om digitaliseringar av verksamheten, utifrån olika aspekter, och presenterar ett eget case var sin dag:

Öresundsbron förklarar hur datakvaliteten höjts med förbättrad rapportering.

OKG tar upp kärnkraftens digitala strategi, med betoning på visualisering.

Ovako berättar hur man lyckats digitalisera ett befintligt gammalt ringvalsverk.

Tenfifty talar om ett AI-projekt för en underleverantör till bilindustrin.

Dessutom håller Sustainability Circle i ett frukostseminarium den första mässdagen, tisdag 31 maj. Och bjuder in livsmedelsindustrin till en konferens i Svenska Mässans lokaler redan dagen innan, 30 maj.

I anslutning till Stora scenen, där seminarierna äger rum, bemannar tankesmedjan under mässans gång det som kallas Kunskapsbaren.

– Scenprogrammet rullar ju inte nonstop. I pauserna ska man kunna ta plats i baren, få en kopp kaffe och prata med oss, förklarar Henric. Vi kommer att ha experter från vårt nätverk på plats. De täcker in en rad olika kompetenser och jag vågar nästan utlova att vi kan svara på alla frågor och funderingar, oavsett vilka idéer, problem eller utmaningar det gäller.

Han misstänker att många samtal kommer att ha kopplingar till pandemin.

– Vårt intryck är att de flesta företag klarat sig bra, trots allt. Men det finns två berättelser som återkommer, säger han.

Den första handlar om att kortsiktighet förlamar verksamheten.

– De kortsiktiga besluten tar lätt över när ett yttre hot tar mycket tid i anspråk. Hela agendan blir full av krisavstämningar. Allt sådan man tidigare löst i korridoren måste man nu boka ett digitalt möte för, exemplifierar Henric.

Den andra gäller bristen på kreativitet när man jobbar på distans.

– Det är inte lätt att vara kreativ när man sitter ensam hemma vid köksbordet.

Han tror att mässan kan spela en viktig roll för att lösa båda knutarna:

– Tar man sig tid och åker till Underhållsmässan så blir det tydligt, tror jag. Då sätter man ju faktiskt av ett par dagar just för långsiktighet och strategiskt tänkande. Samtidigt får man ta del av all ny teknik, alla nya idéer och får just det där efterlängtade umgänget med utställare och kollegor som brukar sätta fart på kreativiteten. Därför tror jag årets mässa kan bli väldigt givande för många!


Underhållsmässan är norra Europas ledande mötesplats för driftsäkerhets- och underhållsfrågor. Ett branschöverskidande forum där tekniker och beslutsfattare inom alla led av underhållskedjan möter framtidens teknik och tar del av varandras erfarenheter. Underhållsmässan 2020 fick avbrytas pga utbrottet av Corona-pandemin i mars. Därför är mötesplatsen extra efterlängtad och vi hälsar varmt välkommen till Underhåll 2022, den 31 maj – 3 juni, med fokus på bland annat smart maintenance, hållbarhet och industriell säkerhet. Mer info på underhall.se.