ABUS visar unika modeller på Underhållsmässan

Tony Wittgren på ABUS, här tillsammans med kättingtelfer och portabel aluminiumkran, har stora förhoppningar på årets Underhållsmässa.

ABUS kommer visa upp innovativa modeller som ingen utanför en inre krets har fått se. Den 31 maj, på Underhållsmässan, blir den publika premiären.

– Det ska bli roligt att kunna visa upp detta, säger Tony Wittgren, VD för ABUS Kransystem i Sverige.

ABUS Kransystem, grundat i Tyskland på 1960-talet, är en av Europas största tillverkare och leverantörer av industrikranar, traverser och telfrar.

− Inom vissa produktgrenar är vi definitivt en av de största idag på den svenska marknaden, säger Tony Wittgren. Han är ansvarig för den svenska verksamheten från huvudkontoret i Karlstad, som just nu byggs ut med utökat centrallager och förbättrat utbildningscenter.

Eftersom en viktig del i affärsmodell är att finnas nära kunden har man byggt upp ett nät av återförsäljare och servicetekniker på 25 orter i Sverige, från Kristianstad till Kiruna. ABUS Kransystem med dess återförsäljare, Carlhag och JJ Gruppen, kallar sig gemensamt för ABUS Sverige Gruppen.

− Närheten skapar trygghet för kunden. Vi brukar säga att med ABUS Sverige Gruppen gör våra kunder inte bara säkra lyft, de är också i säkra händer. Vid behov kan vi alltid vara snabbt på plats, konstaterar Tony.

Snabb etablering

ABUS Kransystem introducerades på den svenska marknaden 1986. ABUS affärsidé, som bygger på standardiserade traverser, svängkranar och telfrar, hade snabbt vuxit på den europeiska marknaden.

− Det skedde samma utveckling även på den svenska marknaden, inom några få år etablerades ABUS i Sverige som en av de större aktörerna. Att kunna erbjuda en bra produkt till rätt pris var då, liksom nu, ABUS ledord.

Under krisåren början på 1990-talet så påverkades de allra flesta, även ABUS. Trots detta satsade ABUS i Tyskland på ny fabrik som stod klar 1997.

Man produktutvecklade också under denna tid, vilket bl a gav en ny generation manöverhandtag, nytt elektroniskt överlastskydd, uppgraderad generation av lintelferserien.

− ABUS i Sverige kom att delvis omorganiseras under denna tid, vilket lade grunden för en ny expansiv fas för ABUS Sverige Gruppen, förklarar Tony Wittgren.

In på 2000-talet lanserade ABUS en ny kättingtelferserie, som är moduluppbyggd. Med bra pris och enkelt underhåll fick kättingtelfern ABUCompact stort internationellt genomslag.

− Försäljningen tog ett stort kliv framåt även i Sverige, inte bara gällande kättingtelfern utan även för ABUS lätta lyftprodukter som svängkranar och lättraverser. Med den större fabriken i Tyskland kunde vi etablera en högre omsättningsnivå för ABUS Sverige Gruppen på runt 250 MSEK.

Nya smarta produktgenerationer

Den innovativa kättingtelfern har uppdaterats i omgångar och är fortfarande en storsäljare. De senaste åren har den fått sällskap av en ny generation smarta, egenutvecklade produkter.

Bland annat en ny profilfamilj för lättraverser, radiostyrningen ABURemote, elektriska styrsystemet ABUControl för traverser samt den nya modulära lintelfern GM1000m.

− Profilbalksupphängningarna för lättraverserna kan monteras uppifrån, oberoende av var profilskarven sitter. Det ger mer kostnadseffektiva system, också underhållet förenklas: När en upphängning med tiden slits ut och ska bytas lyfter man ur den utslitna och ersätter med en ny.

Man slipper mata ut alla andra upphängningar och sedan mata på dem igen, som i traditionella profiler.

− ABUS radiostyrning ABURemote säljs idag med nästan alla traverser på svenska marknaden, säger Tony Wittgren.

− Förutom ergonomisk design och effektiv induktiv laddning så visas lastens vikt i radiosändarens display. En väldigt bra funktion, både för att undvika överlast och veta hur mycket man kan belasta till exempel ett lastbilsflak.

Strategisk satsning på eftermarknaden

− Ett område, där vi satsar alltmer, gäller service och utbildningar. Till exempel kranförarutbildning och ABUS servicekurs. Vi erbjuder service av kransystem på alla fabrikat på marknaden och åtar oss servicekontrakt över hela Sverige. Omsättningen har höjts ytterligare en nivå, till runt 350 MSEK. Tony Wittgren menar att en konsekvent satsning på marknadsföringsinsatser, utbildningar och service är en viktig del i framgångsreceptet och framhåller särskilt Underhållsmässan.

− Vi är med där varje år och den är väldigt viktig för oss. Där får vi både första kontakten med blivande kunder samt träffar existerande kunder, säger han.

Inför årets mässa bjuder han på en ”cliffhanger”: unika traversmodeller.

− De kommer överskådligt att visa hur vi kan variera anslutningarna efter kundens behov, berättar Tony. Allt för att ge kunderna ett riktigt lyft!

– – — – –

Fakta/ABUS Kransysteme GmbH

Etablerat: 1965

Huvudkontor: Gummersbach, Tyskland

Medarbetare: ca 1 100 (koncernen), ca 130 (ABUS Sverige Gruppen)

Omsättning: ABUS Sverige Gruppen: 350 Mkr

Produkter: traverser, svängkranar, telfrar

Tjänster: utbildning, underhållsservice

Läs mer om ABUS här »