Underhållsmässan 2024: En plattform för förändring

Utmaningarna kring kompetensförsörjning är en het fråga inom underhållsbranschen just nu. Som besökare på Underhållsmässan 2024 ser Jerry Johansson, Head of EMA Engineering Maintenance and Asset Management på AstraZeneca i Södertälje, fram emot att träffa likasinnade att utöka sitt kontaktnät med och delta i fruktbara dialoger kring industrins gemensamma utmaningar.

– Kompetensförsörjning är en otroligt stor fråga inom underhållsbranschen just nu. Hur vi ska hitta kompetenta medarbetare i framtiden. Jag är självklart väldigt mån om digitaliseringen men det handlar också om att vi måste göra det vi ska göra innan vi kan gå på digitaliseringen. Grundläggande kompetens inom underhåll är verkligen vital för industrin.

På Underhållsmässan 2024 samlas aktörer från underhållsbranschens alla led för att ta del av den allra senaste tekniken och för att genom samverkan komma fram till lösningar kring gemensamma utmaningar. En vital mötesplats för hela industrin. För Jerry innebär mässan en plattform där man kan skapa påverkan.

– Jag besöker Underhållmässan för att träffa likasinnade människor och för att gå på intressanta föreläsningar. Mässan är en plattform där jag kan positionera AstraZeneca i branschen. Vara med och påverka, samt få inspiration till ny intressant teknik.

“Mötena på mässan gör skillnad på riktigt”

Jerry menar att Underhållsmässan spelar en stor roll i att möta behoven kring kompetensförsörjning och kompetensbrist inom underhållsbranschen. Han hoppas att mässan lockar även en yngre målgrupp.

– Det finns svårigheter i att behålla kompetenta medarbetare. Det viktigaste uppdraget som ledare är att erbjuda ett bra ledarskap. Tiderna förändras och i dag måste vi erbjuda en arbetsplats där man kan utvecklas men också där alla känner att de bidrar.

Förutom kompetensförsörjning är utmaningarna kring kostnadskontroll en stor fråga inom underhållsbranschen i dag. Det handlar just nu 2023 om energikostnaderna och trycket på omkostnader till följd av den stigande inflationen.

– Vi underhållsledare måste vara skickliga på att förklara varför vi gör på ett visst sätt. Det gäller att kunna översätta sina idéer och sätta dessa i relation till företagets ekonomi. Vi måste bli bättre på det och alla måste hjälpas åt, säger Jerry och fortsätter:

– Sist jag var på Underhållsmässan träffade jag en kollega från SKF. Våra samtal slutade med att jag skickade ner ett större gäng till dem i januari. Mötena på mässan gör skillnad på riktigt.

Läs mer om Underhållsmässan