Maria blev Årets Underhållsledare i fjol: "En fantastisk erfarenhet!"

Årets-underhållsledare_2022Vem ska bli Årets Underhållsledare 2024?
Nu är det fritt fram att nominera kandidater till det finaste priset i branschen, som delas ut på Underhållsmässan i mars nästa år. – Det har betytt jättemycket för mig. Uppmärksamheten har varit väldigt positiv, säger Maria Ryytty på LKAB, som fick ta emot utmärkelsen i fjol.

Vartannat år, i samband med Underhållsmässan på Svenska Mässan i Göteborg, utses Årets Underhållsledare.
Riksorganisationen Svenskt Underhåll står bakom den ärofyllda utmärkelsen, som föregås av en urvalsprocess där en jurygrupp bland annat tittar på hur anmälda kandidater infört och tillämpat begrepp, metoder och teknik.

Vill gärna vara förebild

Nuvarande innehavare av titeln är Maria Ryytty, strategisk underhållschef på affärsområde järnmalm LKAB.
– Att få ta emot priset var ett väldigt speciellt och stolt ögonblick, säger hon.
– Jag var ju också första kvinnan som utsågs till Årets Underhållsledare. Det har betytt mycket eftersom jag är en sådan som gärna vill vara en förebild. Det känns också som ett bevis på det engagemang jag drivs av.
Hon är mån om att framhålla sina medarbetare på LKAB.
– Det är alltid teamet som gör framgången. Min uppgift är att leda teamet.

Industrier vill följa exemplet

I motiveringen till priset framhölls att Maria positionerat underhållsarbetet i produktionsledningen. Och har dessutom visat att en genomtänkt underhållsstrategi med prediktivt underhåll, förstärkt med digitalisering och AI, kan bidra till att nå hållbarhetsmål och skapa mervärde i gruvindustrin.
Men under det år som gått har det visat sig att den strategiska styrningen av som LKAB genomfört har väckt intresse på fler håll inom svensk industri.
– De erfarenheter vi gjort kring underhållets betydelse kan appliceras i en rad sektorer. Jag har t ex blivit kontaktad och haft givande samtal med företag inom processindustri, pappersindustrin och bilindustrin, berättar Maria Ryytty.

Enbart positiv uppmärksamhet

Överhuvudtaget har hennes utmärkelse dragit till sig stor uppmärksamhet.
– Många har velat lyssna på mina idéer och synpunkter. Jag fick till exempel hålla en föreläsning om datadrivet underhåll vid Euro Maintence i Rotterdam tidigare i år och talade även på IFS stora nordiska konferens.
– Även media har hört av sig, det har skrivits en hel del. Enbart positivt.
Dessutom återstår en stor begivenhet: den europeiska tävlingen Maintenance Manager of the Year, som vinnaren av Årets Underhållsledare automatiskt nomineras till.
– Det ska bli verkligt spännande, säger Maria som även medverkar på Underhållsmässan 2024, där hon överlämnar stafettpinnen till nästa vinnare.

Öppet för anmälan

För den som har en idé om vem det kan bli är det nu bara att gå in på Svenskt Underhålls hemsida www.svensktunderhall.se och nominera en kandidat till nästa Årets Underhållsledare.
– Vi letar efter goda förebilder som genomfört en betydande utveckling i sin underhållsverksamhet, avseende bland annat tillgänglighet, säkerhet och hållbarhet, förklarar Maria Stockefors, VD på Svenskt Underhåll.
– Urvalskriterierna baseras på hur underhållet organiserats i företaget. Vi vill lyfta fram underhållsledare som visar hur framgångsrikt underhållsarbete strategiskt och långsiktigt kan öka förutsättningarna att nå produktivitets- och hållbarhetsmål.