En mötesplats ensam i sitt slag

mia-ilkko_svenskt_underhållUnderhållsmässan är Europas största fackmässa inom drift och underhåll. En mötesplats för att ta del av den senaste tekniken, knyta viktiga kontakter och inspireras till nya spännande idéer. Mia Ilkko, styrelseordförande i branschorganisationen Svenskt Underhåll, menar att Underhållsmässan är ensam i sitt slag.

– Sättet man träffas på och har möjlighet att hålla individuella möten är det som särskiljer Underhållsmässan från andra internationella event. Som branschorganisation är mässan det största eventet för oss att socialisera med våra medlemmar.

Svenskt Underhålls största uppdrag handlar om att samla underhållsbranschen. Riksorganisationens medlemmar består av underhållsintressenter från svenskt näringsliv, leverantörer, akademier, myndigheter och andra verksamheter. Mia Ilkko är styrelseordförande på Svenskt Underhåll, ledamot för EFNMS (European Federation of National Maintenance Societies) Board of Directors och senior verksamhetskonsult inom underhållsutveckling och underhållssystem.

– Vi finns till för våra medlemmar och fungerar även som ett nätverk då vi ser en stor nytta i att träffas och diskutera tillsammans. Sammanföra folk med samma intressen. Vi ser också en möjlighet att fånga upp nya medlemmar.

En av industrins i särklass största utmaningar handlar om kompetensförsörjning, och underhållsbranschen är inget undantag. Det handlar först och främst om att hitta kompetens men även om kompetensutveckling. Om hur man kan vidareutveckla och förvalta den kompetens som redan finns.

– Kompetensfrågan är stort just nu. Sedan är det självklart mer och mer intresse kring hållbarhetsfrågor vilket är otroligt viktigt. Att alltid ha en energiaspekt i nya projekt och förändringar. Payoffen är inte bara ekonomisk utan påverkar även energi- och klimatfrågan.

Essensen ligger i dialogerna

Under Underhållsmässan 2024 samlas hela underhållsbranschen kring de aktuella frågor som industrin står inför idag. Mia är förväntansfull och ser fram emot att träffa aktörer från hela branschen för att tillsammans föra givande dialoger och enas kring nytänkande lösningar.

– Det är just det att man får träffas på det här sättet. Som besökare får man en chans att benchmarka sig själv och sin verksamhet men också hitta nya spår och kontakter. Man får en chans att fördjupa sig i saker man annars inte har tid med.

På Underhållsmässan möjliggörs viktiga kunskapsutbyten. Och nätverkandet sträcker sig till mötesrum och enskilda samtal.
– Det är jätteviktigt med dialogerna. Jag passar alltid på att boka in individuella möten för att fortsätta samtal och titta på saker tillsammans. Man får ut så mycket av detta, säger Mia och fortsätter:

– Jag vill att man ska lämna mässan med ett nytänt engagemang och massvis med inspiration och entusiasm. Full av nya intryck och med nyfunna kontakter och möjligheter i bagaget. Och om man hade idéer sedan innan ska man ha fått mer kött på benen till dessa.

Läs mer om Underhållsmässan.