“Underhåll är ingen vaktmästare”

Jon_Lindholm_Bra, prediktivt underhåll är avgörande för en hållbar industri. På Underhållsmässan samlas branschen för att ta del av den senaste tekniken, mötas och samverka kring utmaningar. MaintMaster är en av Underhållsmässans utställare och ser fram emot att möta potentiella kunder såväl som att visa upp sitt erbjudande.

MaintMaster är en programvaruleverantör och erbjuder kontroll över underhållsarbete genom underhållssystem och plug and play IoT-sensorer. Jon Lindholm är sedan drygt ett år tillbaka marknadschef på MaintMaster.

– Vi är den ledande aktören inom vår nisch. På Underhållsmässan visar vi vad vi kan erbjuda samtidigt som vi visar upp oss. Självklart handlar vårt deltagande även om att möta potentiella kunder, många som deltar på mässan är intressanta för oss.

Jon menar att mässan är en koncentrerad plats för branschen att mötas, och för besökare att inspireras och ta del av olika leverantörers erbjudande.

– Underhållsmässan är ett bra tillfälle för besökare att möta olika leverantörer. Dessutom är mässan centraliserad kring just underhåll vilket gör den specifik. Hela branschen samlas där.

“Underhåll ska ske som ett strategiskt arbete”

Underhållsbranschen står inför flera stora utmaningar. För att säkerställa en hållbar industri behöver underhåll ses för vad det är. En nödvändig komponent i ledet av att ställa om. Ett optimerat underhåll är avgörande för en hållbar kedja.

– Just nu pratar branschen om hur vi tar det till nästa nivå och använder den teknik som finns på ett smartare sätt. Hur kan vi optimera produktionen? Underhållsarbete ska ske som ett strategiskt, viktigt arbete snarare än något man gör för att släcka bränder, säger Jon och fortsätter:

– Underhållsavdelningar har en viktig roll i att hålla igång produktionen genom att jobba smart och undvika driftstopp. Tekniken för detta finns, men den måste implementeras.

Genom att ha ett strategiskt underhåll där ny teknik blir en självklar del skapas en hållbar produktion ur flera perspektiv. Färre driftstopp genererar inte bara miljömässig hållbarhet utan även ekonomisk.

– Det handlar om att få upp status på underhållsavdelningen. Man måste se det som en viktig del. Det krävs ett annat form av mindset än att se underhåll som en vaktmästare som löser saker. Lägger man sitt fokus där kommer det leda till en bättre produktion. Tekniken är viktig men det handlar lika mycket på hur man ser på underhåll. Du måste jobba med moderna arbetssätt och modern teknik, annars tar det stopp.

En bransch i förändring

På Underhållsmässan samlas branschen kring gemensamma utmaningar och den senaste tekniken. Jon, och Maintmaster, hoppas att besökare samlar inspiration och ges en inblick i den ständiga utvecklingen.

– Jag tror och hoppas att besökare får en känsla av att det händer mycket nu och genom det inspireras. Att de ser att det finns bolag som ställer ut häftiga saker. Vi ska visa att vi är ett starkt varumärke och självklart hoppas vi möta befintliga och potentiella kunder, avslutar Jon.