”Hållbarhet får inte vara förhandlingsbart vid utveckling och implementering av nya teknologier”

Hallå där, Mélanie Despeisse, docent i hållbar digitaliserad produktion vid Chalmers Tekniska Högskola, och talare på konferensen Additive Intelligence 4.0 i mars. Du deltar i en paneldebatt på temat: “Additiv tillverkning bidrar till hållbarhet – myt eller verklighet?” Hur kommer du att ta dig an ämnet? – Jag kommer att prata om hur additiv tillverkning kan vara en kraftfull drivkraft för cirkulär och eko-effektiv tillverkning. Just nu har vi inte råd att nyttja några teknologier som inte bidrar till hållbar utveckling, och jag är övertygad om att additiv tillverkning är särskilt väl positionerad för att driva oss i en hållbar riktning. Men det kommer inte att ske per automatik. Vad hoppas du på att förmedla till publiken? – Att vi måste vara mycket medvetna och ändamålsenliga i vår design, utveckling och implementering av teknologier, och systematiskt kontrollera att processerna överensstämmer med våra hållbarhetsprinciper. Annars kan det leda till oönskade eller oavsiktliga konsekvenser som ofta är ohållbara. Hållbarhet får inte vara förhandlingsbart vid utveckling och implementering av nya teknologier, enligt min åsikt. Om en teknologi inte bidrar till hållbarhet måste vi återgå till ritbordet, eftersom det finns en designbrist någonstans som behöver åtgärdas. Vilka långsiktiga fördelar kan du se med additiv tillverkning? – Jag tror att additiv tillverkning har potential att bli en vedertagen metod för miljövänlig och cirkulär tillverkning, precis där och när det behövs. Detta skifte kan även bidra till betydligt mer hållbara konsumtionsmönster. Även om vårt fokus ligger på produktion behöver vi förstå att hur vi producerar saker också påverkar hur vi konsumerar dem. Du är förstås också deltagare på konferensen, finns det någon del som du är särskilt intresserad av? – Jag är väldigt nyfiken på presentationerna kring simulering och artificiell intelligens, särskilt eftersom jag inte själv är direkt involverad i AI-relaterat arbete. Jag har kollegor som är specialiserade på maskininlärning för exempelvis smart underhåll eller prediktiv modellering, men jag har ännu inte sett AI tillämpas i sammanhanget eko-effektiv additiv tillverkning. Därför ser jag verkligen fram emot att förstå hur dessa innovativa teknologier kan bidra till ökad hållbarhet inom additiv tillverkning. Missa inte “Additive manufacturing contributes to sustainability – myth or reality?” kl. 14:00 och “Simulation and AI supporting design and processing in additive manufacturing” kl. 11:20 den 13 mars. Anmäl dig till konferensen Additive Intelligence 4.0 idag! [button type="primary" inverted="true" href="https://www.ri.se/en/am-center/events-and-courses/additive-intelligence-40-speaker-interviews"]Köp biljett[/button]

Melanie-DespeisseHallå där, Mélanie Despeisse, docent i hållbar digitaliserad produktion vid Chalmers Tekniska Högskola, och talare på konferensen Additive Intelligence 4.0 i mars.

Du deltar i en paneldebatt på temat: “Additiv tillverkning bidrar till hållbarhet – myt eller verklighet?” Hur kommer du att ta dig an ämnet?

– Jag kommer att prata om hur additiv tillverkning kan vara en kraftfull drivkraft för cirkulär och eko-effektiv tillverkning. Just nu har vi inte råd att nyttja några teknologier som inte bidrar till hållbar utveckling, och jag är övertygad om att additiv tillverkning är särskilt väl positionerad för att driva oss i en hållbar riktning. Men det kommer inte att ske per automatik.

Vad hoppas du på att förmedla till publiken?

– Att vi måste vara mycket medvetna och ändamålsenliga i vår design, utveckling och implementering av teknologier, och systematiskt kontrollera att processerna överensstämmer med våra hållbarhetsprinciper. Annars kan det leda till oönskade eller oavsiktliga konsekvenser som ofta är ohållbara. Hållbarhet får inte vara förhandlingsbart vid utveckling och implementering av nya teknologier, enligt min åsikt. Om en teknologi inte bidrar till hållbarhet måste vi återgå till ritbordet, eftersom det finns en designbrist någonstans som behöver åtgärdas.

Vilka långsiktiga fördelar kan du se med additiv tillverkning?

– Jag tror att additiv tillverkning har potential att bli en vedertagen metod för miljövänlig och cirkulär tillverkning, precis där och när det behövs. Detta skifte kan även bidra till betydligt mer hållbara konsumtionsmönster. Även om vårt fokus ligger på produktion behöver vi förstå att hur vi producerar saker också påverkar hur vi konsumerar dem.

Du är förstås också deltagare på konferensen, finns det någon del som du är särskilt intresserad av?

– Jag är väldigt nyfiken på presentationerna kring simulering och artificiell intelligens, särskilt eftersom jag inte själv är direkt involverad i AI-relaterat arbete. Jag har kollegor som är specialiserade på maskininlärning för exempelvis smart underhåll eller prediktiv modellering, men jag har ännu inte sett AI tillämpas i sammanhanget eko-effektiv additiv tillverkning. Därför ser jag verkligen fram emot att förstå hur dessa innovativa teknologier kan bidra till ökad hållbarhet inom additiv tillverkning.

Missa inte “Additive manufacturing contributes to sustainability – myth or reality?” kl. 14:00 och “Simulation and AI supporting design and processing in additive manufacturing” kl. 11:20 den 13 mars.

Anmäl dig till konferensen Additive Intelligence 4.0 idag!

Köp biljett