Digitalisering hetast på mässan

Sofistikerad, digital teknik flyttar fram sina positioner och tillsammans med Internet of Things är det ett av Underhållsmässans genomgripande teman. För företag inom drift och underhåll är det angeläget att förstå hur man kan dra nytta av den nya tekniken, säger Anna Jarnö, affärsansvarig för Underhåll 2018.

 
Teknikutvecklingen i underhållsbranschen skyndar långsamt framåt i samband med att maskiner förses med allt fler sensorer, datorer och internetuppkopplingar som kopplas samman och utbyter data trådlöst eller fysiskt. För några år sedan rådde en hype runt tillståndsbaserat- och förebyggande underhåll. Nu pratas det om Digital Solutions och Internet of Things (IoT) som är hjärtat i den smarta fabriken.
– Tillståndsbaserat- och förebyggande underhåll är fortfarande oerhört viktigt, digitaliseringen är bara ytterligare en beståndsdel i ett smartare underhåll. Rätt hantering leder till ökad lönsamhet. Därför lyfter vi fram det som ett tema på mässan. För att kunna dra fördel av utvecklingen är det viktigt att lära sig hur smart underhåll fungerar och hur man anpassar sig till den nya tekniken, säger Anna Jarnö.

 

Det mesta som har med digitala lösningar att göra kommer att samordnas på ett område i A-hallen. Jämte utställare som demonstrerar sina lösningar visas där också projektet ”Smarta fabriker”, en fortsättning på Bilfabriken 4.0 som var med på senaste Underhållsmässan.
Digital Solutions och Internet of Things kommer även att genomsyra nedslag i det öppna scenprogrammet på Stora Scenen genom föreläsare och experter som förmedlar sina erfarenheter på området.
– Även om det pratats om Industri 4.0 länge har det tagit ganska lång tid för underhållsbranschen att ta till sig den nya tekniken. Samtidigt som branschen behöver bevara sin samlade kompetens är det viktigt att spana in i framtiden. Det är realistiskt att tro att digitaliseringen kommer att leda till förändringar. Forskningen om hur ny teknik kommer att påverka svensk industri i framtiden har kommit långt, framhåller Anna Jarnö.

 

Mässans scenprogram håller precis på att sammanställas. Har du förslag och idéer om intressanta ämnen, projekt eller konkreta exempel från exempelvis industrin? Välkommen att tipsa mässteamet på [email protected].