Chalmers nya roll: katalysator för digitaliserat underhåll

För två år sedan pratade man om avancerad dataanalys inom underhåll.
Idag går alltfler företag, via pilotprojekt, från ord till handling.
– Om två år är jag övertygad om att många av dem har infört det i sin dagliga verksamhet, säger Anders Skoogh på Chalmers, som samverkar med bl a SKF, Volvo, Ericsson och Scania.

2016 var Chalmers med för första gången på Underhållsmässan.
Då medverkade man i tankesmedjan Sustainability Circles monter och höll uppmärksammade scenframträdanden kring ”den digitala revolutionen”.
På Underhåll 2018 blir det delvis annorlunda, berättar Anders Skoogh, docent på institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers:

– Vi kommer att ha en egen monter där vi koncentrerar oss på att visa demonstratorer, bl a en kollaborativ robot och VR-utrustning som speglar vår forskning.
– Våra besökare får vara med och titta, testa och diskutera framtida utmaningar med oss.
Mycket handlar om industriell digitalisering och demonstratorerna ska framförallt visa hur man jobbar med dataanalys och virtuella verktyg på underhållsområdet.
– Just dataanalys är den största trenden inom underhåll just nu, säger Anders.
– Många företag är i planeringsfasen. Andra har redan börjat testa att jobba med analys av stora datamängder för att förutspå fel och för att kunna agera på rätt sätt, innan felen uppstår.

Några av dem som Chalmers driver pilotprojekt tillsammans med är SKF, Volvo, Ericsson och Scania.
– Det är stora bolag som har mycket kompetens och som ligger långt fram. Samtidigt är de också i en lärofas och mycket handlar om explorativa, testande angreppssätt på de här frågorna.
Tillståndsbaserat underhåll inte är nytt. Inte heller att sätta sensorer på utrustningen för att se om värdena man får ut är normala eller inte.
– Det nya är att vi kan analysera väldigt många och olika sensorer samtidigt. Vi försöker hitta samband som man idag inte riktigt känner till, säger Anders.
Utvecklingen går väldigt snabbt. Han är övertygad om att vissa företag, föregångarna, har implementerat nya typer av innovativ dataanalys år 2020.
– De företag som idag testar för fullt har lagt ut roadmaps över hur det här ska gå till. De är redo att införa ett digitalt arbetssätt på underhållssidan.
Chalmers vill få med fler företag i sina forskningsprojekt.
– Vi vill inspirera och vara en katalysator för den här utvecklingen, säger Anders.
– Därför är det intressant för oss att vara med på Underhållsmässan. Vi vill se breda samarbeten och dela med oss av vår kunskap till alla typer av företag, även små och medelstora.