Säkerhetsfrågorna blir alltmer brännande – och påverkar även underhållet inom industrin.

– Absolut! Det finns en stark koppling. Nya regler är på gång och det är ohyggligt viktigt att få ut informationen till alla berörda, säger Matts Spångberg på NSA, ny samarbetspartner till Underhållsmässan 2018.

 

I år implementeras första steget av EU-förordningen kring PPE, personal protective equipment, i alla medlemsstater.

– Det innebär att vi får en enhetlig lagstiftning i hela Europa avseende personlig skyddsutrustning, förklarar Matts Spångberg.

Han är VD på branschföreningen NSA, Nordic Safety Association, med ett 60-tal medlemsföretag som levererar skyddsutrustning som hjälmar, hörselskydd, ansiktsmasker, knäskydd, handskar, skor, kläder, m m.

På Underhållsmässan nästa år går NSA in som samarbetspartner och står för ett omfattande seminarieprogram: två timmar varje dag på Teknikscenen. Mycket handlar om PPE-förordningen. Matts medverkar själv på scen, tillsammans med en rad experter och representanter för Arbetsmiljöverket.

– Det blir dels allmän information, men vi lyfter också fram flera case. Våra leverantörer och deras kunder kommer att visa hur man jobbar med PPE i specifika företag i olika branscher, berättar Matts Spångberg.

– Vi försöker nischa in berörda branscher som t ex den skärande/bearbetande industrin, livsmedelsindustrin och kemikalie/petroleumbranschen.

Han känner att Underhåll är rätt forum att kommunicera ut budskapet.

– Och det är ett bra ställe för oss att synas på eftersom mässan riktar sig till industrisektorer som i hög grad använder våra produkter.

Skydd och säkerhet får också ett eget utställningsområde på mässan, där NSA:s medlemsföretag visar nyutvecklade produkter och tjänster.

Säkerhetsfrågorna inom industrin är högaktuella, inte minst mot bakgrund av den uppmärksammade dödsolyckan vid en maskin på Scania i augusti.

– För mig är det väldigt förvånande att det råkade hända hos dem. Scania är ett av de företag i Sverige som jobbar allra mest med arbetsmiljö och säkerhet, säger Matts Spångberg.

– Men det visar att hela industrin måste ta säkerhetsfrågorna på allvar.

Att lyfta in personligt skydd och maskinsäkerhet på Underhållsmässan kanske förvånar någon. Men Anna Jarnö, mässansvarig, ser det som naturligt:

– Vi har en ambition att utveckla mässan. Det nu inledda samarbetet med NSA är en viktig del i det, säger Anna Jarnö.

Enkäter från tidigare mässor visar tydligt att besökarna vill ha mer information om säkerhetsutrustning och arbetsmiljöfrågor.

– Vårt fokus är fortfarande underhåll och driftsäkerhet, men våra besökare uppskattar att det finns en stor bredd på mässan, menar Anna Jarnö.

– Genom samarbetet med NSA, som ger oss en ny styrka på säkerhetsområdet, kan vi nu ta ett helhetsgrepp på de här frågorna.

Hon tror att många besökare vill ta del av hur andra gjort och konstaterar att säkerheten är tätt kopplad till underhållsarbetet:

– Det finns risker i samband med underhåll – kanske inte i första hand vid planerade insatser, men vid akuta situationer, driftstopp och liknande. Det är då olyckorna händer.

– Därför hör säkerheten hemma på vår mässa. Och vi välkomnar att NSA och deras medlemsföretag ser Underhåll som en relevant mötesplats för dem.