Utbildningssatsning på Underhåll: ”I högsta grad en ledningsfråga”

Diplomutbildningarna, som blev en stor succé vid förra mässan, återkommer på Underhåll 2018!
– Behovet är stort, det finns en rejäl förbättringspotential, säger utbildaren Pasi Törmanen, Dematek.

De kostnadsfria diplomutbildningarna lockade många deltagare 2016.
Pasi Törmanen på Dematek höll i en av dem, en ansvarsutbildning som lockade ett 60-tal deltagare. På Underhåll 2018 blir ämnet ett annat.
– Den här gången ska vi ta upp egenkontroll av lyftredskap, säger han.

Han poängterar hur viktigt det är att man genomför sådana kontroller, tillsammans med regelbunden service och underhåll.
– Även om man köper in tjänster måste man, som företagare, ha en fortlöpande internkontroll över sin verksamhet, understryker han.
– Det räcker inte att göra en årlig kontroll av lyftredskap och lyftanordningar. Det händer så mycket där emellan. De ska ju fungera 52 veckor om året. Därför är den dagliga tillsynen så viktig.

Enligt Pasi kan man inte helt och hållet förlita sig på digitala lösningar.
– Att chippa redskap och använda sensorer är fantastiskt bra, det ger specifika indikationer. Men själva kontrollen måste ske analogt genom att titta och bedöma. Så det jag lär ut på Underhåll är lite av ”old school”.
Han ser ett stort behov av utbildning i de här frågorna, som innefattar lyft och traverser, truckar och mobila arbetsplattformar.
– Eftersom jag är runt på många företag ser jag statusen på redskapen. Och det kan jag säga: på vissa håll finns en rejäl förbättringspotential.
– Samtidigt vill jag poängtera att många har en jättebra kontroll.

Under diplomutbildningen på Underhåll använder Pasi både powerpointbilder och verkliga lyftredskap.
– Det är viktigt att deltagarna får klämma och känna på redskapen, säger han.
Målgruppen för diplomutbildningen inte i första hand användare.
– Jag ser gärna även att beslutsfattare, arbetsledning, skyddsombud och fackliga representanter anmäler sig, säger Pasi.
Vid ett oförutsett driftstopp kan man, menar han, inte bara skylla på en enskild anställd. Ansvaret ligger högre upp.
– Underhåll är självklart en ledningsfråga. Och det är viktigt att det kommer signaler därifrån att man tar det här på allvar, menar han.
– Inte minst för att undvika olyckor. Brister det vid arbete med ett lyftredskap eller lyftanordning är det inte så mycket man kan göra åt det. Får man gods över sig förstår alla vad som kan hända.

Han tycker att Underhållsmässan är ett bra forum att lära ut.
– Ja, absolut. Jag fick en väldig god respons efter förra mässan.

På diplomet som delas ut efter genomförd utbildning står alla moment man gått igenom. Och det passar utmärkt att sätt på en vägg, inom glas och ram…
Inom kort presenteras diplomutbildningarna 2018 på Underhålls hemsida. Utöver Dematek återkommer bl a Tools med en utbildning inom fallskydd.
Antalet platser till utbildningarna är begränsat och varje utbildning kräver föranmälan.

Läs mer om utbildningarna