I fokus på Underhåll: Dramatisk ökning av vibrationsskador

Vibrationsskador, orsakade av handhållna verktyg, ökar kraftigt.
– Men nu börjar vi kunna se tekniska lösningar. Vårt mål är noll vibrationsskador, säger Angelika Lang på IF Metall, som tar upp problemet på Underhållsmässan den 13-16 mars.Angelika Lang

En seminariedag, speciellt riktad till skyddsombud, har premiär på Underhållsmässan den 14 mars 2018. En av de mest intressanta punkterna gäller det växande problemet med vibrationsskador.

För att hitta en lösning har det bildats en projektgrupp med forskare och arbetsmiljökliniker från Swerea, arbetsmarknadens parter och Arbetsmiljöverket.

– Målet är att hitta nya tekniska lösningar för att ta bort vibrationer i handhållna verktyg, säger Angelika Lang, ombudsman på IF Metall.
– Den senaste forskningen har varit väldigt lyckosam. Man har hittat tekniska lösningar på en del saker man kan rätta till i maskinerna. Men samtidigt har man hittat fler problem med transienta, högfrekventa vibrationer.

Tekniken för att minska eller helt ta bort vibrationerna finns ännu inte på marknaden. Men behovet att minska skadorna är akut. Runt 150 personer om året får sina vibrationsskador godkända som arbetssjukdom av AFA Försäkring. Symptomen kan yttra sig som ”vita fingrar”, där känseln går förlorad. Eller som kronisk smärta i axlar och armbågar.

Vibrationsskador ökar
Av det totala antalet godkända arbetssjukdomar har andelen vibrationsskador ökat från cirka 5–10 procent i början av 90-talet till närmare 40 procent idag bland män. För kvinnor har det ökat från nästan noll till drygt tio procent.

På kliniken för Arbets- och miljömedicin i Lund har man sett en kraftig ökning sedan 2012. Innan dess låg antalet fall av vibrationsskador ganska konstant på 50 om året, nu ligger antalet på drygt 120, alltså mer än en fördubbling.

Från IF Metalls sida vill man öka kunskapen om hur man mäter vibrationer, hur man ser över sina maskiner och vad man kan göra redan idag.

– Om du tar t ex en slipmaskin så står det på förpackningen hur mycket den vibrerar. Sedan kan man räkna ut, bl a med anvisningar på Arbetsmiljöverkets hemsida, hur länge man kan köra med den maskinen, säger Angelika Lang.

Problemet, som få känner till, är att rekommendationen snabbt blir inaktuell.

– Den gäller när maskinen är nyuppackad. Men när du byter slipskiva eller har en dålig slipskiva på så vibrerar maskinen mera.

Vill sprida informationen
Hon upplever att kunskapen om vibrationsskador, generellt sett, är dålig.

– Därför har vi startat en referensgrupp inom IF Metall för att informera våra medlemmar om riskerna, bl a genom utskick, träffar med skyddsombud och information på vår hemsida.

Den nya seminariedagen på Underhållsmässan, där IF Metall också är samarbetspartner, är ett led i det arbetet.

– Jag tror den kan fylla en väldigt viktig funktion. Det här är en av våra vanligaste arbetsskador, konstaterar Angelika.

I framtiden hoppas hon på ökad efterfrågan av maskiner som inte ger vibrationsskador.

– Eftersom forskningen kommit en bit på vägen skulle man kunna bygga sådana maskiner redan nu. Många leverantörer är jätteintresserade, men det gäller som sagt att få en efterfrågan. Arbetsgivarna har en viktig roll.

– Där ser vi att det finns olika synsätt: dels arbetsgivare som är tveksamma till nya investeringar, dels de som är positiva och drivande och har inställningen att vi inte kan hålla på att göra folk sjuka sitt arbete.