Kraftfull comeback för Underhållsmässan

Förra mässan fick avbrytas i halvtid på grund av pandemiutbrottet. I år har Underhållsmässan, som avslutades i fredags, kommit tillbaka med full kraft – och får fantastiska omdömen från de medverkande:
– Vi upplevde en extremt hög kvalitet, säger Erik Askensjö, VD på Schaeffler Sverige, en av många nöjda utställare.

Fyra intensiva dagar med hög energi och efterlängtade fysiska affärsmöten. Så kan Underhållsmässan 2022, Europas ledande mötesplats inom smart underhåll som pågick 31 maj till 3 juni på Svenska Mässan, sammanfattas.

Ett slags revansch också, då mässan 2020 fick ett abrupt slut efter två dagar sedan regeringen infört besöksrestriktioner till följd av pandemin.
– Verkligen. Det har funnits ett stort sug i branschen efter att äntligen få samlas fysiskt, så det känns verkligen skönt att kunna leverera, säger Anna Jarnö, affärsansvarig för Underhållsmässan.
– Det har inte gått att ta miste på glädjen att träffas igen och få ta till sig allt nytt. Uppslutningen i scenområdet har till exempel varit fantastisk, där har varit fullsatt hela tiden. Dessutom vittnar utställarna om att de har träffat helt rätt kunder och fått många skarpa leads.

Årets mässa, som samlade 250 utställare och knappt 7 500 besökare, bjöd på ett fullspäckat program, med Smart Maintenance som genomgående tema.
De framtidsinriktade satsningarna Industrial Tech Startup Arena och Production for Future väckte stor uppmärksamhet, liksom det fullspäckade seminarieprogrammet på Stora Scenen, där även prisutdelningar ägde rum.
Årets Underhållsledare, utsedd av riksorganisationen Svenskt Underhåll, blev Maria Ryytty på LKAB och Stora Produktivitetspriset gick till IESA AB.

Parallellt med Underhållsmässan hölls Skyddsombudsdagarna, som satte fokus på säkerhet och arbetsmiljö. Invigningstalare var biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson som tog upp det brännande ämnet arbetslivskriminalitet i sitt tal. Han fick många frågor och det blev livliga diskussioner under konferensen där skyddsombud från industri, bygg och transportsektorn deltog.

Två andra nyheter för året var satsningarna Business Hour, en gemensam samling för utställare en timma på morgonen innan öppning, och rekryteringsaktiviteten Recruitment Slam.
– Den fick ett fint mottagande och kommer att utvecklas vidare. Branschen skriker ju efter kompetent personal, konstaterar Anna Jarnö.
– Vi har överlag fått en enormt bra respons på årets mässa och en lång rad utställare har redan bokat plats till 2024.

I takt med att Svenska Mässan växer som mötesplats förstärks även teamet bakom Underhållsmässan och Anders Persson tillträder som ny Affärsansvarig. 2024 firar mötesplatsen 40 år i branschen, vilket kommer att uppmärksammas på en rad olika sätt.

Anders Persson och Anna Jarnö, Svenska Mässan

Så här tyckte några utställare om Underhållsmässan 2022:

Tomas Eriksson, säljansvarig, MaintMaster:
”Den här mässan är en av de bästa vi varit med på. Vi har mött högkvalitativa besökare och fått många skarpa leads. Det har varit lite färre besökare i år, men de som kommer har i gengäld väldigt specifika frågor. Så det har varit mycket bättre för oss som utställare.”

Richard Andersson, produktspecialist, Nilfisk:
”Vi har mött ett stort intresse och fått ett stort antal leads på årets Underhållsmässa. Många har varit för oss nya kunder, som kommer till montern och vill ha hjälp med olika typer av lösningar. Det är vi förstås väldigt glada för.”

Charlotte Gullberg, marknadschef, Würth Svenska AB:
”Besökarna har visat ett enormt intresse och vi har fått en rad leads, framförallt kring våra digitala ORSY-lösningar. Vi har haft många bra dialoger, inte minst med skyddsombud.”

Erik Askensjö, VD, Schaeffler Sverige:
”Vi är mer än nöjda. Vi har inte bara fått leads, vi har i princip fått kunder som kommit hit och bekräftat att de vill ha oss som leverantör. Besökarna i montern har varit av extremt hög kvalitet.”

Jennie Åkerman, marknadschef, SKF Sverige:
”Vi brinner för att göra svensk industri mer konkurrenskraftig. På Underhållsmässan fick vi chansen att på ett konkret sätt visa hur vi gör det. Vi säger: sluta slit och släng, ta vara på ditt lager, är det inte helt förstört kan du rekonditionera det hos oss.”

Vill du veta mer?

Kontakta Anna Jarnö eller Anders Persson på Svenska Mässan, tel 031-708 80 00.
Mer information: www.underhall.se