Dubbel svensk succé: Maria och Camilla bäst i Europa på underhåll!

Svenskt underhåll håller världsklass. Det blev extra tydligt 16 september, då Maria Ryytty korades till Maintenance Manager of the Year, även kallad EMMA, vid branschens europeiska kongress i Rimini.

Inte nog med det. Vid samma tillfälle fick ytterligare en svenska, Camilla Munther, ta emot utmärkelsen EFNMS Excellence PhD-thesis Award.

Årets EuroMaintenance-kongress, 16-18 september i Rimini, blev historisk. För första gången gick det prestigefyllda EMMA-priset, som utdelats sedan 1988, till en kvinna: svenska Maria Ryytty.

Bakom EMMA-trofén står paraplyorganisationen EFNMS, som samlar de nationella underhållsorganisationerna i 24 europeiska länder. Huvudsponsor är stiftelsen Salvetti Foundation.

– Maria Ryytty är en fantastisk förebild inom svenskt underhåll, detsamma gäller Camilla Munther som ju också uppmärksammades med ett ärofyllt pris, säger Maria Stockefors, VD på Riksorganisationen Svenskt Underhåll.

– Båda har gjort enastående insatser och är väldigt värdiga pristagare.

Men att juryn faktiskt skulle utse två svenska kvinnor i en traditionellt mansdominerad bransch – det visar verkligen att det är förändring på gång!

Omsorgsfullt juryarbete

Inom den svenska underhållsbranschen är Maria och Camilla välkända namn.

2022 fick Maria Ryytty ta emot utmärkelsen Årets underhållsledare på Underhållsmässan i Göteborg. Där prisades även Camilla Munther (som då hette Lundgren) för Årets examensarbete, Master eller Ph.D.

Svenskt Underhåll delar ut de svenska priserna, alltid vartannat år på Underhållsmässan. Därefter nominerar riksorganisationen pristagarna till motsvarande utmärkelser på europeisk nivå.

Efter ett långt juryarbete är det alltså dessa priser som delades ut 16 september 2024, på EuroMaintenance i Rimini.

“En enorm ära”

Maria Ryytty, som är strategisk underhållschef på LKAB, affärsområde järnmalm, fick ta emot den allra tyngsta utmärkelsen: årets europeiska underhållsledare, European Maintenance Manager Award (EMMA).

– Jag är förstås otroligt stolt och glad. En enorm ära, säger hon.

– Att klara sig igenom en sådan där europeisk toppkonkurrens, och vinna som första kvinna – ja, det är smått obegripligt.

I nomineringen framhölls att Maria visat att en genomtänkt underhållsstrategi med prediktivt underhåll, förstärkt med digitalisering och AI, kan bidra till att nå hållbarhetsmål och skapa mervärde i gruvindustrin.

– Det kan hända att juryn sett att det vi gjort påverkar såväl arbetsmiljö som yttre miljö och energi – och att det därför finns en affärsmässighet i att jobba

med underhåll, väl planerat och i rätt tid, funderar hon.

– Hursomhelst, det är fantastiskt roligt och lite högtidligt att få ta emot priset.

“Började gråta av glädje”

Camilla Munther, tidigare vid Chalmers, är idag forskare på RISE. Hon får ta emot det europeiska examenspriset med det fullständiga namnet EFNMS Excellence Ph.D Thesis Award in Maintenance.

– Jag började gråta av glädje när jag fick beskedet, erkänner hon.

– Sedan fick jag lite stress och panik med logistiken och barnvakt för vår tvååring. Så barnvakten åker till Italien. Här ska det slås på stort!

Camilla belönas för sin banbrytande forskning kring strategier för hur företag aktivt kan jobba med implementering av Smart Maintenance.

– Vi pratar mycket om teknisk innovation inom industriellt underhåll, men med min avhandling vill jag visa hur vi även kan uppnå organisatorisk innovation.

Hon anar att det, åtminstone delvis, kan förklara de svenska framgångarna.

– Jag tror det kan finnas en koppling till att vi i Sverige börjat prata alltmer om den organisatoriska utvecklingen. Underhåll handlar om så mycket mer än bara teknisk tillgänglighet. Vilket fler och fler börjar inse vikten av.

Blickar riktas mot Sverige

Både Maria Ryytty och Camilla Munther har gått igenom ett nålsöga, i stenhård konkurrens. Vilket gör att Europas blickar nu riktas mot Sverige.

– Det välkomnar vi. Vi har en väldigt innovativ och stark underhållsbransch i Sverige. Våra nomineringar och utsedda vinnare understryker att vi ligger i absolut framkant, menar Maria Stockefors.

– Branschsamarbetet kommer att fortsätta utvecklas både via Riksorganisationen Svenskt Underhåll och våra partners i branschen. Vi är mycket stolta och glada över vinnarna och deras välförtjänta priser.

Nästa gång som EuroMaintenance arrangeras är 2026, och då i samarbete med Riksorganisationen Svenskt Underhåll, SVUH, och parallellt med Underhållsmässan, Europas ledande underhållsmässa. För mer info om mässan och framöver även mer info om EuroMaintenance: Underhållsmässan 10-13 mars 2026.

 

Vill du veta mer? Kontakta Maria Stockefors, VD Svenskt Underhåll, tel kansli: 08-664 09 25, mobil: 070-888 23 02, e-mail: [email protected]