"Om vi gör mer med de resurser vi har, bidrar vi direkt till hållbarhet"

Underhåll är inte bara en teknisk fråga, det är en nyckel till hållbar utveckling. Genom att använda de resurser vi redan har på ett smartare sätt och undvika driftstopp kan industrin minska slöseri och miljöpåverkan. För Henric Widén, vd för Sustainability Circle, handlar det om att kombinera traditionell teknisk kompetens med nya digitala verktyg och en ständig vilja att utvecklas.

– Effektivt underhåll är en konkret del av hållbar utveckling. Om vi gör mer med de resurser vi redan har och undviker att saker går sönder eller används ineffektivt, så bidrar vi direkt till en mer hållbar industri, säger Henric Widén, vd för den industriella tankesmedjan Sustainability Circle.

Praktiskt fokus för hållbar utveckling

Sustainability Circle har funnits sedan 2010 och fungerar som ett nätverk där Sveriges ledande industrier och akademi samarbetar för att uppnå en mer hållbar utveckling och skapa praktiska lösningar. Henric Widén beskriver syftet som att erbjuda konkret nytta för sina medlemmar.

– Vi utvecklar kunskap och delar erfarenheter om vad som är svårt, vilka verktyg som behövs och tipsar varandra hela tiden på ett väldigt praktiskt sätt. Min roll innebär allt från att arrangera webbinarier och studiebesök till att hålla koll på vad som händer i omvärlden och sprida den kunskapen vidare, förklarar Henric.

Bakgrunden till Sustainability Circle bygger på två tankar som förenades. Å ena sidan fanns ett behov av att ge underhåll den plats och det erkännande det förtjänar, å andra sidan en önskan att göra hållbar utveckling mer konkret.

– Underhåll har inte alltid fått den uppmärksamhet det förtjänar, men det är centralt för att minska slöseri och maximera resursanvändningen. Ett effektivt och framgångsrikt underhåll bidrar konkret till hållbar utveckling. Genom att använda de resurser vi redan har på rätt sätt och se till att anläggningar inte står stilla eller går med dålig effektivitet kan vi minska både driftstopp och miljöpåverkan, säger Henric.

Han tillägger att industrin i Sverige generellt sett inte utnyttjar sina anläggningar fullt ut.

– Det finns siffror som visar att anläggningarna i snitt bara utnyttjas till hälften. Det är mycket stopp och störningar av olika skäl, vilket är ett enormt slöseri.

Underhåll och hållbarhet har blivit allt mer sammanflätade, och digitaliseringens intåg har förändrat spelplanen för industrin. Henric menar att digitala verktyg är avgörande för att skapa hållbarhet, men att det kräver nya sätt att arbeta.

– Digitala verktyg öppnar upp för enorma möjligheter. Vi arbetar för att hjälpa våra medlemmar förstå hur de kan använda den digitala verktygslådan för att stärka kopplingen mellan underhåll och hållbar utveckling, säger Henric.

Behovet av kontinuerlig utveckling

En stor utmaning är också att hantera kompetensglappet. Traditionell kunskap är fortfarande viktig, men nya roller och expertiser behövs för att hantera allt från IT-frågor till AI-lösningar.

– Förr handlade underhåll om mekanik och el. Idag kan en maskin stanna för att en server någonstans i nätverket behöver uppdateras. Det kräver helt nya kunskaper, men vi kan inte heller släppa den traditionella tekniska kompetensen. Vi måste kombinera det gamla och det nya, förklarar Henric.

Han lyfter fram vikten av T-kompetens, en kombination av djup specialistkunskap och bred generalistkunskap.

– Vi behöver kunna samarbeta med många fler inom organisationen. Det kräver att vi breddar vår förståelse och ser vårt eget värde i ett större sammanhang.

För att möta framtidens krav måste individer och organisationer också förnya sig kontinuerligt. Henric ser detta som en central del av att vara konkurrenskraftig.

– Man går inte bara i skolan och blir färdig. Vi måste hitta sätt att vidareutveckla oss själva, vare sig det handlar om att delta i projekt, gå kurser eller använda digitala plattformar. Det handlar om att vara nyfiken och vara villig att lära sig.

Underhållsmässan – en mötesplats för framtiden

Som partnerorganisation till Underhållsmässan ser Sustainability Circle, genom Henric Widén, mässan som en unik möjlighet att samla branschens aktörer och inspirera till förändring.

– Underhållsmässan är en tidseffektiv möjlighet att träffa många, få ny inspiration och lära sig mer. Här kan du både titta på teknik, delta i seminarier och knyta kontakter. Det är en mötesplats för alla i branschen, från chefer till tekniker.

Henric hoppas att besökarna lämnar mässan med ny energi och insikter som kan omsättas i praktiken.

– Det handlar om att få lite startgas. Du kanske inte går därifrån med en komplett lösning, men du får tillräckligt med inspiration och instruktioner för att ta nästa steg.

En gemensam riktning för industrin

När Henric blickar framåt ser han en underhållsbransch som rör sig mot större samverkan och integrering.

– Vi pratar allt mer om driftssäkerhet. Det är en gemensam företeelse som involverar underhåll, produktion och andra funktioner. Samtidigt måste vi fortfarande ha specialistkompetens, men vi måste också bli bättre på att samverka med dem omkring oss, förklarar han.

Den stora utmaningen, menar Henric, blir att balansera de nya digitala möjligheterna med traditionell kunskap och praktisk tillämpning.

– Nyfikenhet och tålamod är avgörande. Vi måste våga utforska nya möjligheter och acceptera att det kommer krävas hårt arbete och motgångar innan vi ser resultat. Men om vi gör det rätt, kan vi skapa en mer hållbar och effektiv industri.

Här kan du läsa mer om Underhållsmässan